Lompat ke: pandu arah, cari

Kategori:Singkatan

Semakan 555 pada 00:41, 23 Februari 2016 oleh Admin (Perbincangan | sumb.)

(beza) ←Semakan sebelumnya | Semakan semasa (beza) | Semakan berikutnya→ (beza)

SMS

Singkatan kepada perkataan english, Short Messages Services atau, Perkhidmatan Pesanan Ringkas. Merupakan teknologi komunikasi GSM, iaitu teknologi berkomunikasi ringkas menggunakan telefon bimbit


PBT

Singkatan kepada perkataan Pihak Berkuasa Tempatan iaitu Majlis Daerah atau Majlis Perbandaran atau Majlis Bandaraya bagi satu-satu daerah mahupun kawasan.


ePBT

Singkatan kepada perkataan Elektonik-Pihak Berkuasa Tempatan iaitu satu sistem utama diguna-pakai PBT dengan pangkalan data Oracle 10g yang dimiliki oleh JKT dibawah Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT)


Cookies

Merupakan sekumpulan data yang disimpan oleh pelayar komputer berkenaan aktiviti terdahulu dan boleh mengaksesnya kemudian bagi tujuan-tujuan tertentu


Reverse Charge

Caj berbalik bermaksud caj atau bayaran tidak dikenakan kepada pihak pertama, tetapi dikenakan kepada pihak kedua. Contoh, Ali menghantar SMS ke sistem i.Net.MY, sistem membalas dan mengenakan caj kepada Ali. Pemilik / pengendali / pelanggan sistem i.Net.MY tidak dikenakan caj atau bayaran bagi transaksi SMS yang dibuat oleh Ali.


Static Content

Bermaksud kandungan yang statik. Kandungan ini tidak berubah dan tiada pemboleh-ubah diletakkan dalam kandungan ini.


Dynamic Content

Kandungan Dinamik merupakan kandungan SMS yang akan berubah mengikut pemboleh-ubah yang ditetapkan. Sebagai contoh, jika pemboleh-ubah {date} diletakkan di dalam modul SMS tertentu, sistem akan mentafsirkan pemboleh-ubah ini dan menggantikannya dengan tarikh semasa.


CTA

Singkatan kepada Cukai Taksiran Am atau Cukai Pintu
Subkategori

Yang berikut ialah 5 daripada 5 buah subkategori dalam kategori ini.

Laman-laman dalam kategori "Singkatan"

Kategori ini mengandungi sebuah laman berikut.